УВФ презентував результати чергового онлайн-опитування «Портрет ветерана»

Український ветеранський фонд Мінветеранів 20 листопада презентував результати чергового онлайн-опитування “Портрет ветерана”. У ньому досліджували думку ветеранів/-ок та чинних військовослужбовців/-виць. Аналітики Фонду зафіксували тенденцію до погіршення ставлення суспільства до ветеранів російсько-української війни та оцінок виконання державою зобов’язань перед військовими на думку самих військових та ветеранів.

Юлія Кіріллова, ветеранка, начальниця Відділу навчально-аналітичної роботи Українського ветеранського фонду Мінветеранів підкреслила:  

“Анонімне онлайн-опитування — це надійний інструмент, який відображає ключові проблеми й настрої серед цільової аудиторії, у нашому випадку —  серед ветеранів та військовослужбовців. У переважній більшості, наші респонденти — це особи молодого віку. Ми розуміємо, що вони потребуватимуть працевлаштування, адже ця потреба є однією з найбільш запитуваних серед ветеранів на майбутнє. Завдяки регулярним замірам ми чітко бачимо напрямки для підтримки ветеранів та створення можливостей саме для них”. 

Результати опитування підкреслили сталу тенденцію до зростання частки ветеранів, які переконані, що держава не виконує у повному обсязі обов’язки та гарантії, які передбачені політиками щодо підтримки ветеранів та їх родин. 

Відповідаючи на питання “На Вашу думку, чи виконує сьогодні держава свої зобов’язання перед ветеранами?”, близько половини респондентів – 44,6%, відповіли, що держава скоріше не виконує свої зобов’язання. Менше, ніж за рік, відсоток ветеранів, які вважають, що держава зовсім не виконує своїх зобов’язань перед ними зріс удвічі (жовтень – 21,4%, проти 8,3% у лютому 2023 р.). Натомість 18,8% опитаних вважає, що скоріше виконує. 

Ветерани, котрі перейшли до цивільного життя, вважають, що суспільство їх не поважає. За результатами аналогічного опитування у лютому 2023 року, 4% вважали, що суспільство “зовсім не поважає” ветеранів. Цей показник зріс удвічі, у жовтні 2023 року склав 9,8%. Зросла й загальна частка ветеранів, які переконані у відсутності поваги до них – 44,1% проти 25,4 % у лютому 2023 року (це сумарні відповіді по категоріях “зовсім не поважає” + “скоріше не поважає”). 

Олексій Тарабукін, радник Міністра у справах ветеранів України закцентував

“Питання поваги до ветеранів в суспільстві й спроможностей держави варто аналізувати в комплексі. Судячи з цифр систематичних опитувань, все більше громадян звертаються за державними послугами, оцінюють їх якість з різних позицій. Висока якість послуг має бути нормою для держави. І чітка артикуляція проблемних питань у суспільстві допомагає удосконалювати їх. Дослідження підсвічує проблеми — і це червоне світло, яке має стати дороговказом для подальших дій. Маємо створити комплексну реформу законодавства у сфері ветеранських політик, впроваджувати глобальні та локальні проєкти”. 

Поточне опитування засвідчило актуальність для ветеранів таких ризиків як: проблеми з фізичним здоров’ям та труднощі з отриманням медичної допомоги – 55,2% респондентів; психоемоційна нестабільність – 53,8%; відсутність інклюзивного простору та адаптованого робочого місця для осіб з інвалідністю – 53,2%; нерозуміння суспільства – 46,6%; проблеми з оформленням соціальних пільг – 44,5%; відсутність роботи – 42,5%.

Водночас переважно малоймовірним респонденти вважають появу таких явищ як: порушення законів, участь в злочинності – 36,6% та самогубства – 29,1%.

Руслана Величко-Трифонюк, в. о. Виконавчої директорки Українського ветеранського фонду Мінветеранів зауважила:

“Український ветеранський фонд регулярно проводить опитування як ветеранів, так і суспільства загалом. Різниця в результатах, яку ми відстежуємо, говорить про стигматизацію образу ветерана. Коли починається стигматизація (а вона уже почалася), з нею треба оперативно працювати. Пояснювати суспільству, що образ ветерана — не єдиний. Ветерани всі різні, а проблеми — індивідуальні. І їх потрібно розв’язувати разом. Наприклад, у тісній співпраці з громадянським суспільством як це працює у США. Там юридичні консультації ветеранам надають не лише державні установи, а й університети, які працюють за бюджетні або приватні кошти. Тож очікувати, що одне чи два міністерства в Україні зможуть розв’язувати усі проблеми — це наївно. Працюймо разом”.

Однією з поширених потреб ветеранів у цивільному житті залишається потреба працевлаштування. За результатами опитування аналітики УВФ помітили стійку непевність щодо повернення до свого робочого місця після демобілізації. Це не дивно, адже війна та участь у бойових діях часто змінює світогляд людей, їхні пріоритети та плани на життя. 

У своїх дослідженнях Український ветеранський фонд аналізує настрої військових та ветеранів щодо можливого повернення на своє робоче місце або створення власної справи. Це питання висвітлено у рамках досліджень “Потреби ветеранів 2023” та “Потреби та перешкоди ветеранів при працевлаштуванні 2023”. 

Необхідним елементом побудови суспільної злагоди є розуміння потреб один одного. Відсутність інформації, або її неправдивість, провокують формування міфів, чуток, упереджень, результатом чого може стати погіршення якості діалогу між ветеранами та суспільством. Взаємне порозуміння та підтримка ветеранів і військовослужбовців важливі не після перемоги, а вже зараз.

Надія Адаменко — Заступник директора Департаменту цифрового розвитку та трансформацій Мінветеранів підкреслила:

“Дані соцопитувань  — це не про цифри, а про людей, які щодня повертаються в громади. Тож перехід з військової служби до цивільного життя потребує персоналізованого підходу. Ця тема зараз дуже на часі. І важливі комплексні рішення. Нині в громадах завдяки помічникам ветерана ми бачимо два ключових запити. По-перше, це підтримка тих ветеранів, які проходять лікування та реабілітацію в госпіталях. Для них помічники надають комплекс консультацій і послуг. По-друге, це комунікація в громадських просторах щодо потреб і запитів ветеранів та членів їхніх родин. Дане дослідження є навігатором у тому, як виходити на індивідуальну політику ветерана і реальні спроможності громади”.

Результати онлайн-опитування “Портрет ветерана” доступні за лінком: https://veteranfund.com.ua/portrait-of-veteran/ 

Переглянути запис події можна на Facebook-сторінці Українського ветеранського фонду: https://fb.watch/orcGoMqhXs/ 

Участь у заході взяли:

  • Руслана Величко-Трифонюк — в. о. Виконавчої директорки Українського ветеранського фонду Мінветеранів
  • Надія Адаменко — Заступник директора Департаменту цифрового розвитку та трансформацій Мінветеранів
  • Юлія Кіріллова — ветеранка, начальниця Відділу навчально-аналітичної роботи Українського ветеранського фонду Мінветеранів 
  • Олексій Тарабукін — радник Міністра у справах ветеранів України

Довідково: Український ветеранський фонд Мінветеранів провів чергове онлайн-опитування серед ветеранів/-ок та чинних військовослужбовців/-виць. Результати опитування продемонстрували актуальні потреби та проблеми респондентів. Онлайн-опитування ветеранів проводилося з 10 по 22 жовтня 2023 року. У опитуванні взяли участь 2457 осіб.

Сайт працює у тестовому режимі.

Зауваження та пропозиції просимо надсилати на e-mail:

Банківські реквізити:

Український ветеранський фонд
ЄДРПОУ 44565396
МФО 820172
UA388201720313231001301022947
в Державна казначейська служба України м. Київ

Реквізити підприємства/ Company details Назва підприємства/ company Name УВФ IBAN Code UA863052990000025300015000517
Назва банку/ Name of the bank JSC CB “PRIVATBANK”, 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE
SWIFT code банку/Bank SWIFT Code PBANUA2X
Адреса підприємства/ Company address UA 01001 м Київ пров Музейний б.12
Банки кореспонденти/ Correspondent banks Рахунок у банку-кореспонденті/Account in the correspondent bank 001-1-000080
SWIFT Code банку-кореспондента/SWIFT Code of the correspondent bank CHASUS33
Банк-кореспондент/Correspondent bank JP Morgan Chase Bank, New York ,USA
Рахунок у банку-кореспонденті/Account in the correspondent bank 890-0085-754
SWIFT Code банку-кореспондента/SWIFT Code of the correspondent bank IRVT US 3N
Банк-кореспондент/Correspondent bank The Bank of New York Mellon, New York, USA
Реквізити підприємства/ Company details Назва підприємства/company Name УВФ IBAN Code UA453052990000025302035000647
Назва банку/Name of the bank JSC CB “PRIVATBANK”, 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE
SWIFT code банку/ Bank SWIFT Code PBANUA2X
Адреса підприємства/Company address UA 01001 м Київ пров Музейний б.12
Банки кореспонденти/Correspondent banks Рахунок у банку-кореспонденті/ Account in the correspondent bank 400886700401
SWIFT Code банку-кореспондента/SWIFT Code of the correspondent bank COBADEFF
Банк-кореспондент/Correspondent bank Commerzbank AG, Frankfurt am Main, Germany
Рахунок у банку-кореспонденті/Account in the correspondent bank 6231605145
SWIFT Code банку-кореспондента/SWIFT Code of the correspondent bank CHASDEFX
Банк-кореспондент/Correspondent bank J.P.MORGAN AG, FRANKFURT AM MAIN, GERMANY