Ветеран Іван Павліш застосовуватиме дрони у фермерстві

І на полі бою, і на земельній ділянці.

Іван Павліш застосовуватиме дрони у фермерстві.

Він – ветеран і нещодавно переміг у конкурсі #ВАРТО. Іван отримає фінансування на власну справу – агродрони.

До АТО ветеран був помічником судді. Планував продовжувати працювати у юриспруденції. Та після демобілізації почав вирощувати сою та пшеницю – став фермером.

💬 «Мене надихнула ідея власної справи. Побачив тенденції, зрозумів, що сільське господарство — перспективна галузь, особливо в Україні. До того ж у мене є товариш, який цим займається. У нього власний банк землі, техніка», — каже ветеран.

Іван вміє правильно організовувати процес, має навички проєктного менеджменту. Після АТО здобув економічну освіту та закінчив Норвезький університет за спеціальністю «Проєктний менеджмент». Також пройшов спецкурс для ветеранів у Київській школі економіки.

💬 «Багато людей думають, що фермер — це людина, яка по лікті в багнюці чи крутить гайки на тракторі. Але сучасне фермерство — такий самий бізнес, як і інші, там діють ті самі алгоритми», — пояснює Іван.

Ветеран спробував вирощувати батат і планував вийти на промисловий рівень. Проте 25 лютого уже був у військовій частині.

«Під час другої мобілізації частково був дотичний до аеророзвідки та роботи з безпілотниками. На курсах познайомився з хлопцем, який, крім того, що мав досвід аеророзвідки, займався ще й агродронами. Мене це дуже зацікавило», — так і виникла ідея, яку фінансово підтримав Український ветеранський фонд .

Жоден врожай не може без обприскування. Рослини потребують добрив, захисту від шкідників, лікування. Іван Павліш так описує переваги агродронів:

🔹 точно вносять засоби захисту рослин

🔹 працюють на важкопрохідних ділянках

🔹 економлять витрати води

🔹 не залишають після себе колії тощо

💬 «Складаєш схему поля, і дрон автоматично прораховує свої маршрути, вираховує, скільки часу йому потрібно, сам повертається на дозаправлення чи заміну батареї. Максимально автономна річ, яка дуже полегшує роботу фермера», — ділиться досвідом ветеран.

Кошти від УВФ Іван планує витратити безпосередньо на дрони, додаткове обладнання для них, а також на навчання ще двох операторів.

💬 «За умовами проєкту маю найняти на роботу двох працівників. Планую це зробити з-поміж ветеранів з досвідом. Якщо вони мають бойовий досвід, то з агродронами точно впораються. Але потрібно оплатити для них відповідні курси. Також зможу непогано заробити, якщо буду надавати послуги сусіднім фермерським господарствам. Зацікавленість уже є. Сподіваюся, що мені все вдасться організувати», — підсумовує ветеран-підприємець.

5% від власного прибутку Іван буде перераховувати в благодійний фонд, який організовує навчання для пілотів бойових дронів.

Бажаємо Івану успіху в реалізації ветеранської справи. Радіємо, що можемо у цьому допомагати.

Сайт працює у тестовому режимі.

Зауваження та пропозиції просимо надсилати на e-mail:

Банківські реквізити: