Історія війни, підприємництва та планів на розвиток засновника First Wave ветерана Андрія Сарвіри

Під час повномасштабного вторгнення росіян ветеран і підприємець Андрій Сарвіра на території свого вишуканого ресторану First Wave у Дніпрі відкрив волонтерський штаб. У перші дні війни заклад годував гарячими обідами і військових, і переселенців, і поліцейських. Щодня тут харчувалися по півтисячі осіб.

У 2014 році Андрій активно волонтерив. У 2015-му добровольцем став до 81-ї окремої десантно-штурмової бригади. Фактично то була четверта хвиля мобілізації. Виконували бойові завдання в районі Попасної, Водяного, інших гарячих напрямків.

Після демобілізації у званні молодшого сержанта вирішив зайнятися підприємництвом — у 2016 році Андрій відкрив у Дніпрі піцерію Veterano Pizza. Справи йшли добре, свого часу заклад відвідували перші особи держави, не стримуючи себе у схвальних відгуках.

У 2018 році піцерію перенесли в центр міста, збільшивши приміщення, зросла, відповідно, і кількість відвідувачів. Згодом Андрій припинив працювати під парасолькою бренду Veterano, відкривши новий заклад у Дніпрі — First Wave, та однойменну броварню.

“Чому First Wave, “перша хвиля”? Мені здавалося тоді це дуже влучним. Тому що перша хвиля мобілізації. Тому що висадка першої хвилі основних сил під час операції союзних військ в Нормандії теж мала таку назву — The First Wave. І тому, що ми були першою хвилею пивоварів, які почали варити крафтове пиво”, — пояснює Андрій назву ресторану.

З початком повномасштабного вторгнення цей заклад українсько-європейської кухні був зачинений та працював як волонтерський штаб для допомоги гарячими обідами переселенцям, військовим та поліцейським.

Щодня команда годувала близько 500 осіб.

“Я очікував вторгнення та знав, що воно буде — не в попередні роки, а саме в 2022-му. Були всі ознаки, на відміну від попередніх років. Достатньо було уважно вслухатися в заяви російських посадових осіб та їхніх політиків, які називали чіткі дати повномасштабного вторгнення. Жириновський, наприклад, про це говорив. Після 24 лютого я вирушив на три місяці до своїх друзів на схід із, скажімо так, волонтерською місією. Родину евакуював, а в ресторані без вагань запустили волонтерський штаб”, — розповідає Андрій.

Нещодавно заклад відновив роботу як ресторан, але після відсутності на ринку громадського харчування та війну продажі суттєво знизилися.

“Ми рахували збитки — це досить велика сума. Плюс оренда та комуналка”, — лаконічно говорить він.

Ветеран подався на конкурсну програму “Варто” від Українського ветеранського фонду. Документи й заявка пройшли відбір — і First Wave отримає 860 тисяч на розвиток. Зокрема, планують закупити відповідне обладнання.

“Нашим шансом на утримання підприємства на плаву та розвиток є залучення нової хвилi відвідувачів, яку ми плануємо отримати за допомогою розважальних та інформаційних заходів — концертів, виставок, лекцій, поетичних вечорів. Ми це робили й до цього, але завдяки Українському ветеранському фонду будемо робити ще ефективніше”, — наголошує Андрій.

І констатує: поки що заклад не повернувся до довоєнної кількості відвідувачів.

Але ми в Українському ветеранському фонді віримо, очікуємо та знаємо, що нова хвиля відвідувачів таки прийде у First Wave. Клієнти прийдуть, підставивши плече підтримки ветерану-підприємцю. Як і він, відмовившись від прибутку, підставив плече підтримки тим, хто цього потребував, у перші дні війни.

Фото — з особистого архіву Андрія Сарвіри.

Як ресторан ветерана АТО допомагає ЗСУ та маріупольцям. Відео ШоТам
 
Це заклад у Дніпрі з особливим вайбом, заснований ветераном АТО.
У ньому працюють хлопці та дівчата з Маріуполя, а музиканти й стендапери з усієї України допомагають збирати кошти для ЗСУ.
Як Український ветеранський фонд допоміг перезапустити ресторан First Wave, розказує ШоТам!

Сайт працює у тестовому режимі.

Зауваження та пропозиції просимо надсилати на e-mail:

Банківські реквізити: