Вони навчають жінок та родичок загиблих захисників вести власну справу

«Наші учасниці – це сильні та рішучі жінки. Багато хто втратив рідних, був свідками жахів війни, деякі з них ще й ВПО одночасно. Втративши все, вони готові починати все спочатку. Хтось готовий повністю змінити свою долю, хтось – пообіцяв своїм чоловікам, що не буде опускати руки, а продовжуватиме працювати й бути прикладом та опорою для своїх дітей. Наші українки, яких не зламати», – саме так розповідає про учасниць програма підтримки та розвитку ветеранського підприємництва для жінок «Від ідеї до власної справи» його очільниця Тетяна Жукова.

Тетяна – заступниця голови Всеукраїнської молодіжної громадської організації “Соціальний вектор”. Ще з 2018 року організація проводила культурні заходи, виступи митців для дітей учасників бойових дій у зоні АТО/ООС. Зараз команда ГО змінила вектор своєї діяльності та вирішили допомагати жінкам: ветеранкам, комбатанкам та жінкам, які втратили на війні своїх рідних – захисників України.

«Спочатку ми почали організовувати для чоловіків, жінок, молоді, АТОвців заходи «Розпочни свою справу». З’ясувалось, що для них це цікаво. Дійшли висновку, що потрібно зробити це окремо безпосередньо для жінок. Адже працевлаштування для жінок, їх мотивація на створення власного бізнесу відрізняються на психологічному рівні від чоловіків», – розповідає пані Тетяна.

ВМГО «Соціальний вектор» розробили програму менторства для жінок. Учасниці проходитимуть декілька етапів. Почнуть із серії семінарів ненасильницького спілкування та базових тренінгів «Успішний стартап: перші кроки до власного бізнесу».

«Ми матимемо 3 групи учасниць по 25 жінок у кожній. На навчанні наші тренери будуть допомагати сформулювати ідею для бізнесу. Деякі учасниці вже мають свої ідеї і їм потрібно допомогти рухатись далі», – пояснює Тетяна.

Далі учасниці зможуть обрати собі менторів з-поміж 70 зголошених експертів. Серед них – бізнес-тренерки, журналістки, кандидатки економічних наук, проджект-менеджерки, керівниці закладів, бухгалтерки та багато інших. Усі – професіоналки своєї справи.

«Жінки зможуть працювати одразу з декількома менторами. Кожна учасниця обирає собі експертів.. На офлайн навчанні тренери допоможуть жінкам створити бізнес-план, розумітись на податках та особливостях ведення бізнесу у воєнний час і, маючи такий бази, учасниці розумітимуть, що потрібно від менторів, а ментори – як можуть допомогти. Ментори – це люди, які пройшли етапи становлення у бізнесі, у своїй кар’єрі. Вони знають на що потрібно звернути увагу і кваліфіковано допоможуть своїм менті», – розповідає Тетяна Жукова.

Реалізувати такий потужний проєкт та втілити усі задуми в життя ВМГО “Соціальний вектор” допомагає Український ветеранський фонд Мінветеранів. Команда громадської організації стала переможницею у конкурсі проєктів #Варто + ГО.

«УВФ у своїх конкурсних програмах має напрямок – менторство. Це саме про нас. Ми скористались цією можливістю, подались і нам приємно, що нас підтримали. Майже мільйон гривень ми скеруємо на організацію навчання, аби жінки могли комфортно приїхати та брати участь у семінарах та тренінгах, оплату тренерів, створення сайту з усією інформацією про проєкт та менторів та інше», – говорить пані Тетяна.

У проєкті «Від ідеї до власної справи» можуть брати участь не тільки ветеранки, комбатантки, які повернулись на фронт.

«Є ветеранки, які зараз не беруть участь у бойових діях і мають час та бажання розвивати свою справу. Є жінки, матері, сестри, доньки загиблих на війні українських захисників. Багато дівчат хочуть відкрити ГО та займатись соціальними послугами. У своїх анкетах вони пишуть: «Я хочу», «Я можу», «Я відчуваю», «Я розумію, що це потрібно». Вони відчувають, що мають досвід проходження складного життєвого шляху і хочуть допомагати одна одній. Це принцип рівний рівному», – каже Тетяна.

Уже наступного тижня в рамках проєкту розпочнеться навчання для першої групи учасниць. А після трьох місяців навчання і менторства для трьох груп команда проєкту презентує найкращі ідеї для представників ЗМІ, потенційних донорів, зацікавлених осіб та майбутніх партнерів.

Бажаємо усім учасницям успіху та надзвичайно пишаємось, що можемо підтримувати ініціативи для ветеранів і їхніх родин. Згодом запустимо нові конкурсні програми. Тримайте руку на пульсі.

Фото – з особистих архівів членів ГО.

Сайт працює у тестовому режимі.

Зауваження та пропозиції просимо надсилати на e-mail:

Банківські реквізити:

Український ветеранський фонд
ЄДРПОУ 44565396
МФО 820172
UA388201720313231001301022947
в Державна казначейська служба України м. Київ

Реквізити підприємства/ Company details Назва підприємства/ company Name УВФ IBAN Code UA863052990000025300015000517
Назва банку/ Name of the bank JSC CB “PRIVATBANK”, 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE
SWIFT code банку/Bank SWIFT Code PBANUA2X
Адреса підприємства/ Company address UA 01001 м Київ пров Музейний б.12
Банки кореспонденти/ Correspondent banks Рахунок у банку-кореспонденті/Account in the correspondent bank 001-1-000080
SWIFT Code банку-кореспондента/SWIFT Code of the correspondent bank CHASUS33
Банк-кореспондент/Correspondent bank JP Morgan Chase Bank, New York ,USA
Рахунок у банку-кореспонденті/Account in the correspondent bank 890-0085-754
SWIFT Code банку-кореспондента/SWIFT Code of the correspondent bank IRVT US 3N
Банк-кореспондент/Correspondent bank The Bank of New York Mellon, New York, USA
Реквізити підприємства/ Company details Назва підприємства/company Name УВФ IBAN Code UA453052990000025302035000647
Назва банку/Name of the bank JSC CB “PRIVATBANK”, 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE
SWIFT code банку/ Bank SWIFT Code PBANUA2X
Адреса підприємства/Company address UA 01001 м Київ пров Музейний б.12
Банки кореспонденти/Correspondent banks Рахунок у банку-кореспонденті/ Account in the correspondent bank 400886700401
SWIFT Code банку-кореспондента/SWIFT Code of the correspondent bank COBADEFF
Банк-кореспондент/Correspondent bank Commerzbank AG, Frankfurt am Main, Germany
Рахунок у банку-кореспонденті/Account in the correspondent bank 6231605145
SWIFT Code банку-кореспондента/SWIFT Code of the correspondent bank CHASDEFX
Банк-кореспондент/Correspondent bank J.P.MORGAN AG, FRANKFURT AM MAIN, GERMANY