ГО “Подільська агенція регіонального розвитку” допомагає реалізуватися ветеранам

Не дати ветеранам зануритись у складні посттравматичні стани. Натомість допомогти самореалізуватись, знайти місце в суспільстві й самому заробляти кошти.

Так ГО з Вінниці “Подільська агенція регіонального розвитку” прагне допомагати ветеранам. Тому розпочала проєкт, назва якого говорить сама за себе: “Мережа мужніх: центр розвитку соціального підприємництва для ветеранів”.

Про деталі проєкту нам розповів його керівник, учасник бойових дій, ветеран – Святослав Ніколайчук.

“Я зв’язківець. З 2015 по 2016 рік служив у 59 бригаді. Службу проходив біля Попасної. Зараз весь час присвячую волонтерству і роботі в проєктах реабілітації ветеранів”, – говорить Святослав.

Ветеран сам пройшов шлях адаптації до цивільного життя після бойових дій, тому доєднався до команди ГО “Подільська агенція розвитку”, аби тепер допомагати іншим:

“Я спілкувався і спілкуюсь з багатьма ветеранами, своїми побратимами. Багато чого залежить від того наскільки людина була занурена в усі ці події, наскільки людина емоційна. Наприклад, щодо мене: коли ти рік в однострої – це вже зовсім інше життя. Ти адаптувався до нього і вийти з цього стану непросто, треба чимось зайнятись”

Ідея допомоги ветеранам, теперішнім і майбутнім, виникла у команди спонтанно, проте водночас стала закономірним рішенням. Починаючи з лютого 2022 року проєктна діяльність ГО на 99% направлена на допомогу тим, хто постраждав від наслідків війни: це і переселенці, і релокований бізнес. Організація надає послуги з бізнес навчання, як етапу соціалізації для людей, які зазнали втрат від російського вторгнення.

«Під час одного з таких навчань виникла думка, що ветерани війни, захисники, які мають інвалідність наразі мають чи не найбільшу потребу в соціалізації та бізнес-навчанні. Тим, хто зараз воює – це не на часі. А ветеранам, які отримали травми та не можуть далі проходити службу, яким потрібно знайти місце у суспільстві, соціалізуватись – це актуально», – пояснює керівник проєкту.

Команда ГО впевнена, що бізнес-навчання – дієвий спосіб допомоги українським захисникам та захисницям. Ба більше, у рамках проєкту у Вінниці планують створити реабілітаційний центр з широким переліком різноманітних послуг для ветеранів.

«Це і фізична реабілітація, зокрема для тих хто має фантомні болі, втрати кінцівок. Це і бізнес-навчання. Це – спілкування «рівний рівному». Це, якщо говорити метафорично – вудка замість риби. Бо риба – це державні пільги, виплати, а вудка – це можливість самореалізуватись, знайти собі місце у суспільстві після війни й самому заробляти кошти. Ми хочемо зробити максимум послуг в одному центрі, бо розуміємо, що після перемоги потенційних бенефіціарів буде багато і їм потрібна буде допомога», – говорить Святослав Ніколайчук.

Приміщення для центру у Вінниці ГО вже має завдяки партнерству з міською радою. З іншим допомагає Український ветеранський фонд. ГО перемогла у конкурсі #Варто+ГО – і отримала фінансування проєкту.

«Ми постійно шукаємо можливості. У нас виникла ідея допомогти ветеранам і хто, як не УВФ може допомогти у цьому. Ідея почала жити», – говорить керівник проєкту.

Проєкт буде реалізовуватись у 3 етапи:

1. облаштування приміщення, яке буде ветеранським центром. У ньому буде обладнання для навчання і реабілітації. Також спеціальний ноутбук з поворотним екраном і VR-окулярами. Це для ветеранів з фантомним і хронічним болем

2. бізнес-навчання онлайн та офлайн. Це допоможе ветеранам забезпечити себе та свою родину й мати власну справу, над якою вони будуть працювати.

3. менторство. ГО шукає ветеранів-бізнесменів, які можуть стати менторами для своїх побратимів, які тільки починають повертатись до цивільного життя. В ідеалі – це будуть ветерани. Вони допомагатимуть один одному за принципом «Рівний – рівному».

У ГО “Подільська агенція регіонального розвитку” говорять, що довгостроковим успіхом проєкту стане не тільки розвиток ветеранського підприємництва у майбутньому, але й сам процес навчання та готовність ветеранів до змін вже сьогодні.

Щиро вболіваємо за громадську організацію, допомагаємо та дякуємо їм за такі важливі ініціативи.

Сайт працює у тестовому режимі.

Зауваження та пропозиції просимо надсилати на e-mail:

Банківські реквізити: