“Мій тато повернувся з війни”: переможці програми УВФ випускають комікс для дітей ветеранів

Уявіть ситуацію: чоловік, ветеран, повернувся з війни. Він намагається поступово адаптуватись до реалій цивільного життя після пекла у якому побував. І ось одного вечора ветеран сів пограти у комп’ютерну гру. Біля нього спокійно бавиться його син. І ось хлопчик вирішив пожартувати з татком: він підкрався до нього позаду і закрив рученятами йому очі… Чоловік стрімко схопився та різко повернувся до ймовірної “небезпеки”, готовий дати відсіч. Секунда аналізу ситуації й ветеран міцно обіймає переляканого сина. Він вже не на війні. 

Про що історії ветерана Іллі Шполянського

Цю та інші  історії розповідає ветеран АТО/ООС, військовослужбовець Ілля Шполянський. Деякі з історій —  з власного досвіду, деякі — з розповідей інших ветеранів. Ілля у складі команди ГО “Асоціація учасників та інвалідів АТО” у місті Миколаїв працюють над тим, аби ветерани та ветеранки та їхні діти навчились розуміти один одного у новій реальності. Команда  реалізує проєкт “Мій тато повернувся з війни” в рамках конкурсу “Варто+ГО” від Українського ветеранського фонду. Це книга-комікс, яка допоможе пояснити дітям, як поводитися з батьками, які повернулися з війни, як підтримати та зрозуміти їх.

Ідея проєкту  виникла в Іллі Шполянського ще 5 років тому.  Ветеран — батько 3 дітей та з власного досвіду знає, що таке адаптація до цивільного життя. Ілля разом з побратимами захищав країну у 2014-2015 роках. А повернувшись став одним з засновників ГО  “Асоціація учасників та інвалідів АТО”.  Громадська організація втілила у життя багато проєктів, а після повномасштабного вторгнення росіян Ілля та інші члени організації повернулись до війська. Нині Ілля — командир зведеного загону ударних БпЛА “Angry Birds”. 

У час фази повномасштабного вторгнення російсько-української війни ідея допомоги дітям краще розуміти батьків, які повертаються з фронту стала ще актуальнішою. Тож, команда громадської організації взялась за її реалізацію. У цьому допоміг Український ветеранський фонд.

“ Я подумав, дитині ветерана треба пояснити зрозумілою мовою: що відбувалось зі мною на фронті?  Чому я не такий, як всі? Як нам потрібно далі жити разом? Тож, наразі, виготовляємо книгу-комікс “Мій тато повернувся з війни”, тиражем 1500 екземплярів. У команді працюють провідні психологи України. Ми до кожного питання у проєкті підходимо дуже детально.  Ми обговорюємо кожен кадр, кожну картинку для того, щоб не дай Боже, не травмувати дітей чи їх батьків. Тому що це непроста тема. Ми підходимо до неї з різних сторін. Як це виглядає очима ветерана? А очима дитини, дружини?”, – розповідає автор ідеї.

Чому комікси – це ефективно для дітей

Керівниця проєкту Ксенія Давченко впевнена, що комікс  – це найефективніший спосіб пояснити дитині складні речі простими словами. 

“Література не дає можливості візуалізації, а кіно дуже обмежує нашу уяву, задає певні образи. Комікс зацікавлюють дітей тим, що зображене не все, щось залишається “поза кадром” – інтригує. Художник ніби чіпляє за ниточку і розмотує клубок образів в уяві юних читачів. Легко та ненав’язливо, наче граючись дає відповіді на складні запитання. І уже не помічаєш, як Герой коміксу – це ти!”, — говорить Ксенія.

Ілля додає,  усі події у коміксі реалістичні, аби у них повірила не тільки дитина, а і її тато ветеран або мама, дружина ветерана. 

“Щоб не вийшло так, що дитина принесе татові і скаже: “Дивись, який комікс”. А тато відповість: “Це все не так. На фронті все не так”. Такого точно не буде. Адже це проєкт створений ветеранами для ветеранів та їхніх родин. Ми розуміємо про що говоримо”,  — натхненно пояснює Ілля Шполянський. 

Хто головний герой коміксу

Говорити на таку складну тему допоможе головний герой коміксу — кіт Патрон. Так, ви не помилились, саме кіт. 

“Це не плагіат на відомого прекрасного песика. Патрон – це мій реальний кіт. – з посмішкою говорить ветеран. – Він зі мною пройшов бойові дії на Донеччині і я його привіз додому. Він у нас довго жив, але Патрон дуже волелюбний і втік жити на вулицю. І ось герой коміксу Патрон пояснює дітям, що відбувається з татом. Пояснює, що тато не поганий, а це тому, тому що він просто інший. Тому що тато – герой”.

Родини ветеранів зможуть отримати комікс безплатно, заповнивши заявку. Команда громадської організації впевнена, що проєкт допоможе у комунікації в родинах.

Проєктом передбачено проходження ряду завдань дитиною онлайн після прочитання коміксу, і як результат (у разі успішного подолання квесту) отримання від команди проєкту подарунка.

Наступним, планується створення коміксу: “Моя мама повернулась з війни”, адже в нашій армії служать десятки тисяч жінок-військовослужбовців.

“Цей комікс буде популярним і в США, і в Ізраїлі. Я просто в цьому впевнений, тому що це також країни ветеранів і ці проблеми в родинах актуальні й для них”, – говорить Ілля.

Сайт працює у тестовому режимі.

Зауваження та пропозиції просимо надсилати на e-mail:

Банківські реквізити: