Ветеран із дружиною будують гончарню, де лікуватимуть ПТСР

Оксана Довган — дружина ветерана АТО. Її чоловік Володимир майже все життя займається гончарною справою — ще з 1991 року. Завдяки перемозі у конкурсній програмі Варто від Українського ветеранського фонду Мінветеранів, подружжя планує перетворити невелику авторську майстерню на центр гончарного мистецтва. Чоловік займається безпосередньо виготовленням виробів з глини, а дружина взяла на себе організаційні питання. 

Фото: з архіву подружжя Довган

«Майстер не може займатися всім. В організаційних питаннях допомагаю я. Усе, що стосується безпосередньо роботи з глиною  цим займається він», — каже Оксана. 

Це не просто бізнес, подружжя ставить собі доволі амбітну мету: відновлення традиційної кераміки Київщини. У селі Хотів, що під Києвом, планується створення цілої артрезиденції, на базі якої будуть проходити зустрічі професійних гончарів, у тому числі міжнародні семінари й фестивалі гончарного мистецтва. 

«Про конкурс ми дізналися від організації «ЯРМІЗ». Це центр реабілітації ветеранів. Саме вони нам повідомили, що можна спробувати свої сили в конкурсі. Ми ризикнули, спробували й нам вдалося. Я готувала документи від ветерана, який є майстром і який дуже хоче розширити свою маленьку авторську майстерню», — розповідає жінка. 

Заявку подали на майже мільйон гривень. Гроші планували витратити на обладнання та розширення приміщення. Частину обладнання вже навіть отримали. Хоча в плани втрутилася інфляція.    

«Коли ми почали говорити про цю суму, її мало б вистачити з головою. А вже на момент підписання угоди ціни дуже змінилися. І не тільки в Україні, а й в Європі, Америці. Подекуди втричі. Але ми не втрачаємо надію. Трошки скромніше, але все одно ми це зробимо. В одному фільмі була така класна фраза: «Не треба відмовлятися від планів. Можна просто приспустити колеса й стати трішки нижчими, але все-таки проїхати через цю арку», — зауважує дружина ветерана.

Зараз подружжя заробляє на тому, що продає гончарні вироби. Володимир Довган виробляє посуд, чашки, тарілки, вази й навіть кахлі. Окрім приватних користувачів послугами гончаря користуються ресторани та кав’ярні, які також купують його посуд. 

Дивіться у відео ШоТам:

Ветеран АТО Володимир Довган розбудовує в селі на Київщині унікальну гончарню Dovgan-art, де лікуватимуть посттравматичний стресовий розлад.

Який має вигляд і чим цінна київська миска та куди їхати на арттерапію глиною:

Сайт працює у тестовому режимі.

Зауваження та пропозиції просимо надсилати на e-mail:

Банківські реквізити: