Повернення ветеранів з війни та місце у суспільстві: у Києві відбувся форум “Повага. Досвід. Перспектива”

Інтеграція ветеранів російсько-української війни в мирне життя — це надважливий виклик перед Україною, державою та громадянським суспільством загалом. 

На першій панелі міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна сказала: “Серед 10 пріоритетів уряду є ветеранська політика, на кожному засіданні ми говоримо про системність ветеранської політики. На цьому наголошує і президент України Володимир Зеленський. Ветеранська політика має бути орієнтованою на ветеранів. Наразі Міністерство запустило пілотний проєкт про створення інституту помічника ветерана, в США це називається “професійний ветеранський радник”. 

На зображенні може бути: 6 людей, люди навчаються, телевізор, відділ новин та текст

Згідно з опитуваннями Українського ветеранського фонду Мінветеранів, однією з найактуальніших проблем, з якими зіштовхуються ветерани й ветеранки, є відсутність роботи. 77,5% респондентів зазначили цю проблему як одну з найбільш ймовірних.

“Ветерану треба перевинайти себе, знайти своє місце у суспільстві, осмислити свої сильні й слабкі сторони. Працюючи, роблячи власний бізнес людина отримує не лише гроші, а й задоволення від дії, результатів, має горизонт для зростання. Просити, вимагати, бігати по інстанціях не бажає ніхто, тим більше цього не мають робити люди, яким ми буквально завдячуємо своїми життями. Це принизливо і соромно. І для них, і для нас”, — зауважила Наталія Калмикова, виконавча директорка Українського ветеранського фонду Мінветеранів.

На зображенні може бути: 3 людини, відділ новин та текст

Безпрецедентні знання та досвід на заході форумі представив Джеймс Е. Бейкер — ексофіцер піхоти Корпусу морської піхоти США, ексголовний суддя Апеляційного суду США у справах збройних сил, директор Інституту політики безпеки та права Сіракузського університету тощо. Бейкер відстоює права ветеранів та здійснює міжнародний юридичний супровід ветеранів. Раніше він працював суддею та головним суддею Апеляційного суду США у справах збройних сил. 

Джеймс Е. Бейкер говорить: “Треба вибудувати систему для ветеранів, котра би будувалася не на системі “пенсій”, а на системі людей, які допомагають зростати своїй країні шляхом набуття нових можливостей. Питання ветеранів — це питання безпекового сектора. Американський досвід говорить про те, про що після Другої світової війни ветеранів різного масштабу дуже багато. Це — машина, драйвер, це ті, хто хоче жити інакше та в іншій країні. У США саме ветерани Другої світової трансформували економіку після війни”.

На зображенні може бути: 3 людини та текст

Загалом Україна може взяти успішний досвід США — повернення  ветеранів з війни — за основу при розробці власних програм підтримки цієї спільноти, щоб забезпечити їхню гідну інтеграцію в цивільне життя.

Тарас Чмут, директор благодійного фонду Повернись живим, член Наглядової ради УВФ наголошує:

“У 2015 році ми вже проходили цей момент: як тільки зупиняються активні бойові дії – ми забуваємо про армію та військо. Тому ми маємо саме в цей час – а це вікно можливостей для ветеранів – втиснути максимум, бо потім, в час, який ми називаємо “перемогою”, навряд чи дійдуть руки до всіх і всього. Пріоритетно держава має дбати про, по-перше, медичний блок, тобто, реабілітацію для ветеранів. Це стосується тих, хто постраждав від війни і це мінімум, який ми можемо зробити. По-друге – родини загиблих. Вирішення всіх цих питань має підхопити держава, громадянське суспільство, всі ми.  Адже ми всі мали би відчути, чому безпека і сили оборони – важливі”.

Нічого про ветеранів без самих ветеранів. До дискусій та діалогу під час форуму долучилася ветеранська спільнота, засновники громадських організацій, представники бізнесу та керівництво Міністерства у справах ветеранів й Українського ветеранського фонду. Спікери дійшли спільного знаменника — освіта та перекваліфікація стають важливими інструментами, які допоможуть ветеранам пристосуватися до нового середовища. Освіта дозволяє ветеранам розширити свої знання та навички, а перекваліфікація дозволяє їм використовувати свій військовий досвід у новому контексті.

На зображенні може бути: 5 людей та натовп
Основний акцент форуму — на втілених проєктах, без сухих цифр та ефемерних планів, а з реальними ветеранськими результатами. Як приклад — до форуму долучилися та розповіли свої історії ветерани та їхні родини: дружина ветерана Оксана Макарова, ветерани — Денис Дудник, Володимир Скосогоренко й Тарас Якобчук. Кожен з них пройшов шлях від захисту країни й до опанування нової справи. Проєктну підтримку ідей ветеранської спільноти здійснював Український ветеранський фонд Мінветеранів.

“Вони та інші учасники проєктів, реалізованих Українським ветеранським фондом Мінветеранів вкотре доводять: “Ми, як суспільство, отримали унікальну можливість збудувати нову, надміцну державу і лише починаємо шлях. Тож зараз маємо інвестувати в ветеранів та ветеранок. Саме інвестувати, дати можливості, щоб їм не доводилось виборювати ще й власне цивільне життя”, — Наталія Калмикова, виконавча директорка Українського ветеранського фонду Мінветеранів.

Підтримка ветеранського бізнесу та повага до кожного, хто віддає кращі роки життя задля захисту України, є ключовим напрямом діяльності Українського ветеранського фонду Мінветеранів. І саме сьогодні команда Фонду презентувала нову конкурсну програму для підтримки ветеранського бізнесу: https://veteranfund.com.ua/contests/ 

Участь у заході також взяли:

🔹 Юлія Лапутіна — Міністерка у справах ветеранів України

🔹 Наталія Калмикова — Виконавча директорка Українського ветеранського фонду Мінветеранів

🔹 Тарас Чмут – директор благодійного фонду “Повернись Живим”, член Наглядової ради УВФ

🔹 Джеймс Е. Бейкер — ексофіцер піхоти Корпусу морської піхоти США, ексголовний суддя Апеляційного суду США у справах збройних сил, директор Інституту політики безпеки та права Сіракузського університету, професор Сіракузького юридичного коледжу та Школи громадянства та зв’язків з громадськістю імені Максвелла.

🔹 Руслана Величко-Трифонюк — перша заступниця Виконавчої директорки УВФ

🔹 Ольга Сватова — керівниця відділу бренд маркетингу American University Kyiv 

🔹 Роксоляна Вороновська – керівниця UCU-online

🔹 Ілля Шполянський – ветеран, Рух ветеранів України

🔹 Тетяна Жукова – ВМГО «Соціальний вектор» (Освіта для жінок: ветеранок, дружин ветеранів)

🔹 Святослав Ніколайчук – ГО “Подільська агенція розвитку”

🔹Дмитро Дубровський — співзасновник Uklon, амбасадор УВФ

🔹Олександра Адайнік — менеджерка Департаменту соціальної політики АТ Укрзалізниця. 

🔹Андрій Ремізов — директор ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту», Дія.Бізнес

🔹 Максим Пилипенко — директор з комунікацій Work.ua

🔹 Вікторія Шинкаренко – ветеранка, ГО “Обласна ветеранська спілка учасників АТО Рівненщини”

🔹 Тетяна Розумій – дружина ветерана, власниця взуттєвої крамниці

Модерували захід: Владислав Грезєв, CEO Lobby X, координатор TEDxKyiv, Марічка Падалко, ведуча новин, та Олексій Тарасов — головний редактор Radio NV.

Сайт працює у тестовому режимі.

Зауваження та пропозиції просимо надсилати на e-mail:

Банківські реквізити:

Український ветеранський фонд
ЄДРПОУ 44565396
МФО 820172
UA388201720313231001301022947
в Державна казначейська служба України м. Київ

Реквізити підприємства/ Company details Назва підприємства/ company Name УВФ IBAN Code UA863052990000025300015000517
Назва банку/ Name of the bank JSC CB “PRIVATBANK”, 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE
SWIFT code банку/Bank SWIFT Code PBANUA2X
Адреса підприємства/ Company address UA 01001 м Київ пров Музейний б.12
Банки кореспонденти/ Correspondent banks Рахунок у банку-кореспонденті/Account in the correspondent bank 001-1-000080
SWIFT Code банку-кореспондента/SWIFT Code of the correspondent bank CHASUS33
Банк-кореспондент/Correspondent bank JP Morgan Chase Bank, New York ,USA
Рахунок у банку-кореспонденті/Account in the correspondent bank 890-0085-754
SWIFT Code банку-кореспондента/SWIFT Code of the correspondent bank IRVT US 3N
Банк-кореспондент/Correspondent bank The Bank of New York Mellon, New York, USA
Реквізити підприємства/ Company details Назва підприємства/company Name УВФ IBAN Code UA453052990000025302035000647
Назва банку/Name of the bank JSC CB “PRIVATBANK”, 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE
SWIFT code банку/ Bank SWIFT Code PBANUA2X
Адреса підприємства/Company address UA 01001 м Київ пров Музейний б.12
Банки кореспонденти/Correspondent banks Рахунок у банку-кореспонденті/ Account in the correspondent bank 400886700401
SWIFT Code банку-кореспондента/SWIFT Code of the correspondent bank COBADEFF
Банк-кореспондент/Correspondent bank Commerzbank AG, Frankfurt am Main, Germany
Рахунок у банку-кореспонденті/Account in the correspondent bank 6231605145
SWIFT Code банку-кореспондента/SWIFT Code of the correspondent bank CHASDEFX
Банк-кореспондент/Correspondent bank J.P.MORGAN AG, FRANKFURT AM MAIN, GERMANY