“Опільські олії”: історія сімейного бізнесу та успіху

Вони виготовляють 11 видів олій холодного тиснення! Уявляєте? Кокосова, з чорного кмину, макова, конопляна, рижієва, з розторопші, з волоського горіха, гарбузова, лляна, гірчична та кунжутна олії.

Сьогодні знайомимо вас зі ще однією справою, котра живе завдяки любові та впертості. Це – сімейне виробництво крафтових олій на Прикарпатті – “Опільські олії”. Вони отримали додаткові 20 тисяч гривень на розвиток свого бізнесу від Українського ветеранського фонду Мінветеранів. 

Розмовляємо з Роксоланою Росоловською, співзасновницею сімейного бізнесу “Опільські олії”, донькою ветерана. 

“День народження” бізнесу – 24 серпня 2019 року. Саме тоді перший раз брали участь у ярмарку крафтових виробників в Івано-Франківську.

А все почалося з того, що тато пані Роксолани повернувся з району проведення антитерористичної операції, і мав проблеми зі здоров’ям. 

“Йому потрібно було оздоровитися, і нам радили лляну олію, котра добре допомагає шлунку та судинам. Я знайшла в аптеці, але на ній було зазначено, що термін придатності – два роки. Мене це тоді здивувало: бо ж яка олія може зберігатися два роки? Ми шукали оптимальний продукт, але коли вчергове отримали посилку, а олія була гіркою, вирішили почати створювати продукт самі. І купили прес”, – пригадує пані Роксолана той період. 

Вона працювала тоді в Чехії, придбала пристрій, і коли вперше відтиснули, то захопленню смаковими якостями олії не було меж.

“Вона була надзвичайною”, – каже Роксолана. Спочатку виготовляли лише собі та близьким. 

Але ця справа мала неймовірний вплив на батька після війни. 

“Його поглинуло виробництво олії. І дуже допомогло переключитися з війни, це був просто розворот на 180 градусів. І ми почали шукати й інше насіння: кунжут, гарбуз… Потім замовили вже й професійний прес, темні пляшки для фасування продукту, етикетки”. 

Далі було запрошення на різні ярмарки та фестивалі, справа почала набирати обертів, але сталася епідемія коронавірусу. 

Але й це не зупинило родину з Прикарпаття – дослідили історію села та почали запрошувати людей на екскурсію, заодно і запрошуючи до дегустації олій. Для цього почали випікати хліб. 

“Слово за слово – і до нас почали їздити на тур вихідного. Першими, до речі, приїхали медики з обласної лікарні. Їм, під час важких буднів, важливо було перезавантажитися… Пам’ятаю той двоповерховий автобус з 50 людьми…” 

У 2022-му оклигали та знову почали набирати обертів. 

Метод холодного тиснення відрізняється від технології на великих заводах. Наприклад, там насіння можуть підсмажувати заради збільшення обсягу олії. Це дозволяє отримати на 10% більше готового продукту, що вкрай суттєво для великих об’ємів. Натомість «Опільські олії» виготовляються із сирого та необсмаженого насіння. 

Сировину закуповували на Херсонщині та Миколаївщині – але з повномасштабним вторгненням ситуація змінилася. 

Так, справа постраждала від окупації Херсонщини та замінування полів, бо такого якісного насіння більше ніде не знайдеш. Так само ми залежали й від Харківщини, адже до 24 лютого реалізовували продукцію на вже знищеному окупантами ринку Барабашова. 

Але через деякий постійні клієнти самі вийшли на зв’язок – ті, яким “Опільські олії” допомагали при хронічних захворюваннях. 

“Після 24 лютого ми починали з нуля: нові покупці, нові постачальники насіння. Через стрес, пов’язаний із війною, у людей загострювалися хронічні захворювання. І ми почали знову працювати”, – говорить пані Роксолана. 

Зараз, через півтора року повномасштабного вторгнення, “Опільські олії” збільшили виробництво продукції, придбали потужніший прес, та почали виробництво трьох нових олій: макової, з чорного кмину, з розторопші. 

Відправлення посилок відбувається щоденно – від 20 до 50 щодня. Рекорд був – 70 посилок за день.
А в суботу та неділю приймають групи туристів, зокрема – і школярів. 

Усі олії мають користь для здоров’я. Скажімо, олія з льону багата на вітаміни Омега-3. А в складі олії з волоського горіха чимало вітамінів А, Е, С, К, Р і групи В.
Ця олія допомагає зміцнити судини, зменшує рівень холестерину, знімає подразнення, нормалізує рівень цукру у крові та підтримує роботу суглобів. 

“Опільські олії” роблять українців здоровішими та сильнішими. 

Сайт працює у тестовому режимі.

Зауваження та пропозиції просимо надсилати на e-mail:

Банківські реквізити: