Незламні духом: ветерани України змагатимуться на престижних іграх США

Команда з 30 українських ветеранів і військовослужбовців вирушила на спортивні змагання Повітряних Сил  “United States Air Force and Marine Corps Trials 2024”, що пройдуть у Лас-Вегасі, США. 

Змагання United States Air Force and Marine Corps Trials в Україні організовано Мінветеранів спільно Українським ветеранським фондом, громадською організацією «Повернись живим!», благодійною організацією «Стратком Україна» та громадською організацією «Ігри Інвіктус Україна».

Фото: пресслужба Укрзалізниці

Роль спорту у ветеранській дипломатії

“Випробування війною, пораненнями, та важкий шлях реабілітації вимагають надзвичайної сили духу та волі. “Ветеранський спорт — мова незламності!” — це не просто слова, це наша реальність. Через спорт ми показуємо, що всупереч усім перешкодам, ми здатні досягати величезних висот, демонструючи світу нашу незламність та лідерство”, — наголосив Олександр Порхун, Виконуючий обов’язки Міністра у справах ветеранів України.

Фото: пресслужба Укрзалізниці

Крім того, Олександр Порхун зауважив, що участь українських ветеранів у міжнародних змаганнях, таких як “Air Force and Marine Corps Trials” є важливою не лише як спортивна подія, але і як потужний засіб ветеранської дипломатії та показник національної стійкості. 

“Низький вам уклін за те, що ви вже зробили, за те, що продовжуєте робити. Ваша боротьба продовжується. І сьогодні у вас нова місія: окрім того, що кожен із вас своїм прикладом буде нагадувати світу про нашу незламність та нашу силу, після повернення додому власним прикладом ви будете повертати до нормального життя своїх побратимів. А це найбільш шляхетна місія — допомагати тим, хто поруч”, — звернувся до учасників команди Матвій Бідний, Виконуючий обов’язки  Міністра молоді та спорту України.

Фото: пресслужба Укрзалізниці

Українська збірна вперше братиме участь в іграх для американських ветеранів. Організатори Змагань Повітряних Сил США запросили українську команду долучитись до відбіркових змагань та продемонструвати вплив адаптивних видів спорту на відновлення ветеранів та військових після поранень.

Фото: пресслужба Укрзалізниці

Сила духу та реабілітація через спорт

“Реінтеграція ветеранів та військовослужбовців після поранень через фізичну активність має вирішальне значення. Вона не лише сприяє відновленню фізичної сили, але і є потужним інструментом психологічної реабілітації. Заняття спортом і фізичні вправи допомагають подолати посттравматичний стресовий розлад, покращують настрій та сприяють соціалізації. Український ветеранський фонд визнає цю потребу й активно підтримує відповідні ініціативи. Ми уже профінансували через конкурсні програми 8 проєктів, спрямованих на залучення ветеранів до фізичної активності. У поточному році планується проведення 5 конкурсів, два з яких будуть спрямовані на підтримку громадських об’єднань. Ми переконані, що надання активної фінансової підтримки ініціативам, спрямованим на допомогу ветеранам та їхнім родинам у їх поверненні до активного життя в суспільстві та на сприяння відновленню їхнього фізичного і психічного здоров’я, стане фундаментом для побудови сильної та здорової спільноти”, – зауважує Руслана Величко-Трифонюк, Виконуюча обов’язки Виконавчого директора Українського ветеранського фонду.

Капітан команди Юрій Гапончук: “Спорт завжди був частиною мого життя, навіть після того, як я підірвався на міні та втратив стопу. Відновлення після травми було складним, але завдяки тренуванням у тренажерному залі та волейболу сидячи, я зрозумів, що моя життєва активність не має бути обмежена. Ці види спорту дали мені нову мету та впевненість у тому, що я можу продовжувати жити повноцінно, попри фізичні обмеження”.

Фото: пресслужба Укрзалізниці

Ветеранський спорт як інструмент незламності

Для учасників змагань це не лише фізична активність, а й демонстрація досягнень і боротьба, як на фронті, так і в спорті, а також можливість подякувати партнерам у постійній підтримці.

Тимур Леон, учасник збірної підкреслив: “Ці міжнародні змагання — можливість показати, яка українська нація незламна. Коли я вирішив приєднатися до Збройних Сил України, моє життя змінилося назавжди. Вибір 3-ї окремої штурмової бригади став не просто військовим обов’язком, а місцем, де мої навички та знання знайшли своє застосування. Командування відділенням стало моєю новою реальністю, де кожен день — це випробування та можливість стати сильнішим.”. 

Основна ціль змагань “United States Air Force and Marine Corps Trials 2024” — залучати ветеранів та військових до занять спортом, популяризувати реабілітацію через спортивні заходи серед ветеранів. 

Фото: пресслужба Укрзалізниці

У грудні в Києві відбулися Всеукраїнські змагання з адаптивних видів спорту, після яких відбіркова комісія сформувала команду з 30 учасників — ветеранів та чинних військових. Учасники змагалися в різноманітних дисциплінах, включаючи велоспорт, веслування на тренажерах, легку атлетику, баскетбол на візках, волейбол сидячи, паверліфтинг, плавання та стрільбу з лука.

Перспективи українських ветеранів на міжнародній арені

“Кожен учасник нашої команди є втіленням честі та поваги. Ваша мужність, ваш незламний дух, ваша жага до перемоги є джерелом натхнення для нас усіх. Кожного дня ви демонструєте, що не існує меж для досягнення цілей, коли є віра в себе та сила духу”, — зазначила Олена Яновська, головна тренерка Національної збірної України.

Фото: пресслужба Укрзалізниці

У неділю, 3 березня, у Києві на пероні Укрзалізниці зібрались провести національну збірну співорганізатори змагань в Україні, журналісти, рідні та друзі учасників. Підтримку від кожного учасники відчуватимуть впродовж всіх змагань.

Фото: пресслужба Укрзалізниці

З 4 по 16 березня 2024 року, представники України візьмуть участь у спортивних змаганнях Повітряних Сил “United States Air Force and Marine Corps Trials 2024” у США. Вони змагатимуться у дев’яти адаптивних видах спорту: стрільба з лука, легка атлетика, велосипедний спорт, паверліфтинг, веслування на тренажерах, волейбол сидячи, плавання, баскетбол на кріслах колісних та регбі на кріслах колісних.

Фото: пресслужба Укрзалізниці

Сайт працює у тестовому режимі.

Зауваження та пропозиції просимо надсилати на e-mail:

Банківські реквізити:

Український ветеранський фонд
ЄДРПОУ 44565396
МФО 820172
UA388201720313231001301022947
в Державна казначейська служба України м. Київ

Реквізити підприємства/ Company details Назва підприємства/ company Name УВФ IBAN Code UA863052990000025300015000517
Назва банку/ Name of the bank JSC CB “PRIVATBANK”, 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE
SWIFT code банку/Bank SWIFT Code PBANUA2X
Адреса підприємства/ Company address UA 01001 м Київ пров Музейний б.12
Банки кореспонденти/ Correspondent banks Рахунок у банку-кореспонденті/Account in the correspondent bank 001-1-000080
SWIFT Code банку-кореспондента/SWIFT Code of the correspondent bank CHASUS33
Банк-кореспондент/Correspondent bank JP Morgan Chase Bank, New York ,USA
Рахунок у банку-кореспонденті/Account in the correspondent bank 890-0085-754
SWIFT Code банку-кореспондента/SWIFT Code of the correspondent bank IRVT US 3N
Банк-кореспондент/Correspondent bank The Bank of New York Mellon, New York, USA
Реквізити підприємства/ Company details Назва підприємства/company Name УВФ IBAN Code UA453052990000025302035000647
Назва банку/Name of the bank JSC CB “PRIVATBANK”, 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE
SWIFT code банку/ Bank SWIFT Code PBANUA2X
Адреса підприємства/Company address UA 01001 м Київ пров Музейний б.12
Банки кореспонденти/Correspondent banks Рахунок у банку-кореспонденті/ Account in the correspondent bank 400886700401
SWIFT Code банку-кореспондента/SWIFT Code of the correspondent bank COBADEFF
Банк-кореспондент/Correspondent bank Commerzbank AG, Frankfurt am Main, Germany
Рахунок у банку-кореспонденті/Account in the correspondent bank 6231605145
SWIFT Code банку-кореспондента/SWIFT Code of the correspondent bank CHASDEFX
Банк-кореспондент/Correspondent bank J.P.MORGAN AG, FRANKFURT AM MAIN, GERMANY