Ветерани взяли участь у благодійному Віденському балу 2024

ветерани взяли участь у Віденському балі

Цьогоріч вперше за п’ять років у Києві відбувся благодійний Віденський бал. У ньому взяли участь українські ветерани.

Соціальна місія балу — збір коштів для благодійних дитячих проєктів та культурна дипломатія. Проте цього разу організатори заходу наголосили на важливості участі захисників і захисниць, адже це реінтегрує ветеранів до цивільного життя через мистецтво.   

“Крім того, коли суспільство бачить ветеранів у такому контексті, це допомагає змінити часто стереотипне уявлення про них, показуючи їх як активних учасників культурного життя. Врешті, це сприяє створенню міцніших міжгенераційних та міжкультурних зв’язків, збагачуючи культурний ландшафт і водночас відзначаючи і вшановуючи внесок кожного ветерана у суспільство”, — зауважила Руслана Величко-Трифонюк, виконуюча обов’язки виконавчого директора Українського ветеранського фонду.

Аукціон у межах Віденського балу

У межах балу відбувся благодійний аукціон, під час якого зібрали один мільйонів гривень для дитячого пригодницького табору “Строкаті Єноти”, благодійної організації «СОС Дитячі Містечка в Україні» та Благодійного фонду “Коло”.

Серед запрошених на бал гостей був Олександр Чуб, ветеран, засновник дитячого пригодницького табору “Строкаті Єноти”, заснованого у 2016 році. Табір призначений для дітей від 8 до 18 років. У лютому 2022 року Чуб, Далі (Максим Кривцов), Гібон, Мангуст, Торін, Віталік, Василь з команди засновників табору одразу вирушили на фронт. Решта команди таки змогла підхопити і продовжити хоча б частково активності та історію “Строкатих Єнотів”.

Тимур Леон, військовослужбовець Третьої штурмової бригади та амбасадор Українського ветеранського фонду наголосив:  “Війна в Україні забирає у дітей дитинство. Величезна кількість дітей пережили жахіття обстрілів, руйнувань, біженства та втрат. Важливою є підтримка дітей тих, хто загинув, захищаючи Україну і майбутнє українських дітей”. 

Для підтримки цього проєкту Український ветеранський фонд зібрав лоти, які виставляли на благодійному аукціоні та які були надані ветеранами-підприємцями.

Ветеранка Юлія Кіріллова зазначає, що такі заходи важливі, щоб суспільство бачило, хто такі ветерани та наскільки різними є ці люди.

“Віденський бал продемонстрував, що повага до ветеранів зростає. Коли ми виходили на центр зали, усі присутні піднялися і аплодували нам стоячи. Крім того, учасники балу могли бачити, що ми дуже різні: сучасні ветерани — це чоловіки й жінки, музиканти і юристи в цивільному житті. Сучасні ветерани — це зріз нашого суспільства і люди мають це усвідомити”, — говорить Юлія Кіріллова.

Хто взяв участь у Віденському балі?


У вишуканій атмосфері Fairmont Grand Hotel Kyiv вальсували 16 пар дебютантів та 48 дорослих пар. Супроводжувала захід вокальним виконанням незрівнянна зірка світової оперної сцени, солістка Національної опери України, лауреатка міжнародних вокальних конкурсів в Австрії, Німеччині, Угорщині, Іспанії — Сусанна Чахоян. Звучали також шедеври світової музичної класики у виконанні Kyiv Mozart Orchestra, Мойсей Бондаренко, молодший сержант Збройних сил України, амбасадор Українського ветеранського фонду. Мобілізувався у лютому 2022 року. Нині — музикант оркестру 59 бригади. Його скрипка підсилює бойовий дух на передовій і вражає на благодійних заходах в Україні і закордоном. 

“Моя участь у культурних заходах, таких як Віденський бал, є частиною ширшої роботи з дестигматизації інвалідності серед ветеранів. Коли я стаю частиною таких подій, це не просто можливість для особистісного зростання, але й потужний засіб змінювати суспільні стереотипи. Культурні заходи дозволяють нам демонструвати, що інвалідність не обмежує наші здібності взаємодіяти та робити внесок у культурне життя. Танці на Віденському балу, зокрема, стають символом нашої непереможності та витривалості. Це демонстрація того, що ветерани з інвалідністю можуть вести активне та повноцінне життя. Ми використовуємо ці моменти, щоб зламати бар’єри, розширювати можливості та зміцнювати розуміння того, що інклюзивність і рівність — це не просто слова, а цілком реальні цілі, до яких ми всі повинні прагнути”, — зазначила Ольга Бенда, ветеранка з інвалідністю, котра своїм прикладом надихає на спортивні звитяги.

У 2019-му Ольга Бенда подолала дистанцію Марафону морської піхоти Marine Corps Marathon на протезі ноги. Стала героїнею соціальної кампанії Українського ветеранського фонду “Ветерани різні. Перемога одна”.

Віденський бал має глибоке історичне коріння. Захід започатковано в ХІХ столітті. Протягом трьох століть урочиста подія дещо видозмінювалася, проте основна функція — танці й налагодження неформальних зв’язків — зберігається і до сьогодні. Після перерв, проведення заходу відновили після Другої світової війни, у 1956 році. Зараз бал проводять у різних країнах, проте завжди із соціальною метою, яка покликана вирішити локальні чи глобальні проблеми. Віденські бали занесені до списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини Австрії. 

Традиційно у програмах Віденських балів — урочиста церемонія відкриття, вихід дебютантів, бальна програма з майстер-класами, вечеря, благодійний аукціон, мистецькі акції.

Сайт працює у тестовому режимі.

Зауваження та пропозиції просимо надсилати на e-mail:

Банківські реквізити:

Український ветеранський фонд
ЄДРПОУ 44565396
МФО 820172
UA388201720313231001301022947
в Державна казначейська служба України м. Київ

Реквізити підприємства/ Company details Назва підприємства/ company Name УВФ IBAN Code UA863052990000025300015000517
Назва банку/ Name of the bank JSC CB “PRIVATBANK”, 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE
SWIFT code банку/Bank SWIFT Code PBANUA2X
Адреса підприємства/ Company address UA 01001 м Київ пров Музейний б.12
Банки кореспонденти/ Correspondent banks Рахунок у банку-кореспонденті/Account in the correspondent bank 001-1-000080
SWIFT Code банку-кореспондента/SWIFT Code of the correspondent bank CHASUS33
Банк-кореспондент/Correspondent bank JP Morgan Chase Bank, New York ,USA
Рахунок у банку-кореспонденті/Account in the correspondent bank 890-0085-754
SWIFT Code банку-кореспондента/SWIFT Code of the correspondent bank IRVT US 3N
Банк-кореспондент/Correspondent bank The Bank of New York Mellon, New York, USA
Реквізити підприємства/ Company details Назва підприємства/company Name УВФ IBAN Code UA453052990000025302035000647
Назва банку/Name of the bank JSC CB “PRIVATBANK”, 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE
SWIFT code банку/ Bank SWIFT Code PBANUA2X
Адреса підприємства/Company address UA 01001 м Київ пров Музейний б.12
Банки кореспонденти/Correspondent banks Рахунок у банку-кореспонденті/ Account in the correspondent bank 400886700401
SWIFT Code банку-кореспондента/SWIFT Code of the correspondent bank COBADEFF
Банк-кореспондент/Correspondent bank Commerzbank AG, Frankfurt am Main, Germany
Рахунок у банку-кореспонденті/Account in the correspondent bank 6231605145
SWIFT Code банку-кореспондента/SWIFT Code of the correspondent bank CHASDEFX
Банк-кореспондент/Correspondent bank J.P.MORGAN AG, FRANKFURT AM MAIN, GERMANY