«Строкаті єноти» — це ветеранський соціальний бізнес, ідея якого належить ветерану Олександру Чубу.

І цього року його проєкт переміг у конкурсі #ВАРТО. Сьогодні ділимося із вами історією Олександра та “Єнотів”. 

У 2014 році Олександр Чуб став до лав 2-го батальйону Національної Гвардії, а потім до новосформованого Добровольчого українського корпусу.

У боях за Донецький аеропорт він отримав важке поранення ноги. Лікарі сказали, що Олександру все життя доведеться ходити на милицях. Але він з цим не змирився і повністю відновив свої сили. Під час реабілітації у ветерана виникла ідея власної справи з важливою соціальною місією.

“Ідея табору «Строкаті Єноти» з’явилася під час тривалої реабілітації після отримання тяжкого поранення. Я потрапив у США, і там проїхав велосипедом 10 тисяч кілометрів. За весь час реабілітації та мандрівки отримав стільки добра, підтримки від людей, що мені хотілось якось віддячити цьому світу за таке ставлення до мене”, — розповів Олександр в інтервʼю.

Задум Олександра підтримав видавець Владислав Кириченко. Для розміщення пригодницького дитячого табору він надав територію Центру молодіжного руху «Кузня» в Унежі. Для здійснення мрії Олександр Чуб зібрав велику команду волонтерів, які надавали допомогу ветеранам-добровольцям і родинам загиблих.

Пригодницький табір “Строкаті Єноти” стали тим місцем, куди мріють потрапити діти з усієї України. Першими відвідувачами табору були діти загиблих і поранених бійців батальйону, де служив Олександр.  

«Строкаті єноти» перевернули уявлення про стандартні табори з муштрою та нудною програмою. Тут дітей навчають бути активними й самостійними. Але, звичайно, є певні правила так званої гри, щоби не було хаосу. Наприклад, сортування сміття, спілкування без лайливих слів і лише українською мовою, максимум живої комунікації.

Діти займаються спортом, мандрівництвом, мають творчі заняття і багато спілкуютья. Табір покликаний розвинути прагнення до пізнання світу і  активного життя.

Олександр особливу увагу приділяє «строкатій команді» табору. Ті, хто хоче таборувати з дітьми, спочатку пробують провести заняття чи подію. І якщо вони зможуть бути на рівні з дітьми, без побудови ієрархій, тоді вони потрапляють до команди інструкторів.

«Строкаті єноти» — це соціальний проєкт, який почав приносити прибуток, але залишився вірний меті та цінностям, що були закладені на старті.

На отримані гроші Олександр із командою планують оновити матеріально-технічну базу дитячого табору «Строкаті Єноти», зокрема закуплять спорядження для занять з альпінізму, спортивні мати, та техніку — проєктори, ноутбуки, принтери.

Табори “Строкатих Єнотів” — це соціальний бізнес, спрямований на розвиток громадянського суспільства через соціалізацію дітей в умовах рівності та на засадах відповідального громадянства.

Команда не лише займається організацією дозвілля для дітей, але і творить спільноту людей, які формують нове українське суспільство.  

Крім того, ветерани російсько-української війни (АТО/ООС) є членами команди “Строкатих єнотів” і беруть безпосередню участь в роботі та організації дитячих таборів на волонтерських засадах. Завдяки цьому проходить соціальна реабілітація та реінтеграція військових. 

Щиро раді, що можемо зараз підтримувати такі важливі проєкти, що дбають про майбутнє — про дітей, для яких Збройні Сили виборюють вільну і незалежну країну. 

Сайт працює у тестовому режимі.

Зауваження та пропозиції просимо надсилати на e-mail:

Банківські реквізити: