Цілюща арттерапія допомагає в реабілітації українським бійцям з пораненням

Нещодавно ми розповідали вам, як на Рівненщині арттерапією допомагають в реабілітації українським бійцям з пораненням. З гордістю додамо, що про проєкт “Через творчість про біль” від ГО “Обласна ветеранська спілка учасників АТО Рівненщини” знають далеко за межами України. Адже картини, написані нашими захисниками запалюють серця людей по всьому світу.

22 березня у Мадриді відкрилась виставка “Історія пораненої України” з роботами, українських захисників. Вони створювали їх під час реабілітації у Клеванському шпиталі. Усі вилучені кошти з продажу картин хлопці вирішили передати своїм побратимам на закупівлю евакуаційних пікапів.

Чому мистецтво може лікувати, а написані картини долати кордони та зачаровувати людей. Про це розповідає художниця та кураторка арттерапії Аліна Оборська.

“Арттерапія — це методика, яка допомагає лікувати мистецтвом. Це напрям психотерапії, який використовується не так давно, але доволі стрімко розвивається та довів свою ефективність. У нашому випадку ми говоримо про ізотерапію”, – пояснює пані Аліна.

Ізотерапія або малюнкова терапія орієнтується не лише на сам процес, проте й на результат. Адже наприкінці заняття учасники отримують роботу високого рівня. Пані Аліна допомагає бійцям вже п’ять років. Художниця дослідила, як мистецтво корегує поведінку військових. Це помічний метод навіть при важких пораненнях.

“Співпраця з практикуючими психологами зробила арттерапію потужним інструментом під час реабілітації. Ізотерапія знижує рівень стресу та покращує психологічний стан кожного учасника групи. Учасники показують на полотні те, що не можуть виразити словами: емоції, думки Військові дуже зосереджені під час процесу. Їх концентрують палітри фарби, рухи пензлів по полотну, образи. Це допомагає забути про біль та виразити власні емоції, які ховались глибоко у душі. Ще знижує рівень тривожності, депресії та навіть ПТСР. Арттерапія покращує комунікацію, соціальну адаптацію захисників, які брали участь у бойових діях”, — говорить Аліна Оборська.

Але, як зізнається художниця, найголовніші чари — це атмосфера, яка панує на зустрічах у шпиталі.

“За ці 5 років нам вдалось вдихнути в арттерапію окреме життя. У Клеванському шпиталі арттерапія має свій настрій — жартівливо-творчий. Вона жива. Не суто технічна з діагнозами. А з душею, без болю, з перемогами, творчими й особистісними під час реабілітації! Цю атмосферу важко передати словами. Малювання не просто стало корисним інструментом для підтримки психоемоційного добробуту та реабілітації військових. Мистецтво – це посередник при спілкуванні між військовими та нами, кураторами арттерапії, на простому, символічному, дружньому рівні. У таких невимушених обставинах хлопці наважуються на творчі експерименти. Милує те, що ще вчора вони тримали зброю в руках, а вже сьогодні малюють пензлем, вони й тут також виявляють свою наполегливість, сміливість та завзятість”, — каже пані Аліна.

Кураторка проєкту впевнена, що жорстока, підла та ненависна війна, яку приніс на наші землі ворог, не вкрала у воїнів їхню душу. Вони часто малюють портрети своїх рідних, донечок, наречених, дружин або ж своїх домашніх улюбленців.

“Хлопці завжди втішені результатами своїх робіт, Вони радіють, коли про їх роботи говорять, коли їх роботами захоплюються, коли приємно дивуються, що вони до цього ніколи не малювали й досягли таких результатів. А я пишаюсь та радію, що знайома з ними. Для мене честь працювати та допомагати нашим захисникам”, — з гордістю говорить Аліна Оборська.

Мистецтво – лікує. І найголовніша вдячність тим, хто піклується про військових і ветеранів. Тим, хто пропонує їм ці ліки – творчість.

Сайт працює у тестовому режимі.

Зауваження та пропозиції просимо надсилати на e-mail:

Банківські реквізити: