Як усунути проблеми з оформленням статусу УБД: чіткі пропозиції

Автор: Олег Солімчук, юрист, експерт НАКО 

Український ветеранський фонд Мінветеранів та Незалежна антикорупційна комісія у січні 2023 року запровадили спільний проєкт юридичних консультації ветеранів та членів їхніх сімей

Під час масштабного заходу “Гідність і Повага” поділилися результатами роботи за цей час. 

У період з січня по березень 2023 року до фахівців юридичної консультації звернулось 277 осіб. За результатом звернень юристи надали 163 усних та 114 письмових консультацій. У тому числі: скерували запити на отримання інформації та документи, підготували проєкти рапортів, звернень та інші документи

Найпоширеніші запити, з якими зверталися громадяни це: 

     

      • неможливість отримання у військовій частині необхідних документів для оформлення статусу учасника бойових дій

      • проходженням ВЛК

      • неможливість отримання у військовій частині документів необхідних для оформлення одноразової грошової допомоги

    Проблеми з оформленням статусу УБД

    Порядком передбачено, що командири (начальники) військових частин (органів, підрозділів) або інші керівники підприємств, установ та організацій у місячний термін із дня участі у виконанні бойових (службових) завдань, у проведенні розвідувальних заходів, отримання поранення, контузії, каліцтва зобов’язані подати на розгляд комісії перелік документів, які є підставою для надання особам статусу учасника бойових дій. 

    На практиці ж, ці терміни не дотримуються та захисники і захисниці змушені самостійно починати процес зібрання документів з метою оформлення статусу УБД.

    Коли військовослужбовці починають процес отримання усіх необхідних документів, вони часто стикаються з тим, що у в/ч довго не видають необхідні документи, оскільки на сьогоднішній день термін розгляду рапортів не обумовлений. Є випадки безпідставних відмов у видачі таких документів.

    Часто захисникам видають довідки, що не відповідають встановленому зразку. А це в подальшому унеможливлює отримання статусу УБД. Така форма довідки затверджена Постановою Кабінету Міністрів України №413 від 20 серпня 2014 року.

    Натомість, довідки, які видаються, мають помилки в назвах, неточності у формулюваннях, не відповідають зразку.

    Часто військовослужбовці не можуть розібратися до якої комісії їм необхідно звернутися і куди безпосередньо скеровувати документи.

    Терміни розгляду документів та ухвалення рішення про надання/не надання статусу УБД не дотримуються, що також негативно впливає на процес розгляду документів.

    Що пропонуємо!

    Враховуючи збільшення кількості осіб, які приймали безпосередню участь в бойових діях, актуальність питання оформлення статусу учасника бойових дій буде лише зростати. У зв’язку з цим пропонується внести зміни до Постанови КМУ №413 від 20 серпня:

       

        1. На період дії воєнного стану розглядати питання про надання статусу учасника бойових дій на підставі довідки (Додаток 6 до Положення) без подачі інших підтверджуючих документів: витягів (копій) бойових донесень, журналів бойових дій, вахтових журналів, польотних листів, тощо. Адже, сама довідка видається на їх підставі і не може бути видана без наявності відповідних підтверджуючих документів.

         

          1. Встановити термін протягом якого військові частини повинні надати документи необхідні для оформлення статусу учасника бойових дій.

        Внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та доповнити його статтею щодо відповідальності за порушення строків надання документів, передбачених для отримання статусу учасника бойових дій.

        Враховуючи той факт, що до Постанови КМУ №413 від 20 серпня 2014 року вносились численні зміни, наразі її зміст не відповідає базовим принципам нормотворчості, а саме: практичності тексту та доступності для громадян його змісту. 

        Потрібно удосконалити зміст нормативного акту: систематизувати категорії учасників бойових дій та документів, які подаються для оформлення такого статусу та викласти його у новій редакції.

        Сайт працює у тестовому режимі.

        Зауваження та пропозиції просимо надсилати на e-mail:

        Банківські реквізити: